Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Dr Andreja Ilić, direktor “Energetike”:  SPREMNI SMO ZA GREJNU SEZONU, POČINJE 15. OKTOBRA

13.10.2023

Grejna sezona u Kragujevcu zvanično počinje 15. oktobra, ali će ona stvarno krenuti onda kada se za to ukaže potreba na osnovu dnevnih temperatura, rekao je u gostovanju na Radio televiziji Kragujevac direktor “Energetike”  doo dr Andreja Ilić i naglasio da je “na vreme uspešno završen remont svih kotlova, dok je ove godine akcenat dat na remont distributivne mreže”.

-Najveći remont je izvršen na kotlarnici Klinički centar, gde je urađena i njena dogradnja kako bi se unapredio kvalitet grejanja tog dela grada. Ove godine su menjani kompletni delovi distributivne mreže u širim zahvatima, kako bi kada krene grejna sezona bilo što manje havarija na toplovodima. Kompletna distribuciona mreža “Energetike” je pod pritiskom i uključene su cirkulacione pumpe, tako da korisnici već mogu da vide da li postoje problemi i pre početka samih “toplih proba”. Pored toga vreme je da samostalno ili sa upravnicima zgrada provere svoje unutrašnje sisteme, radijatore, ventile, dopune sistem ako je potrebno  i ozrače radijatore, kazao je Ilić.
Zalihe prirodnog gasa, kao našeg osnovnog energenta u proizvodnji toplotne energije, obezbeđene su potpisivanjem ugovora o snabdevanju sa našim dobavljačem Srbijagasom i biće ga u dovoljnoj količini za celu grejnu sezonu. Za sve kotlove na vanmatičnoj lokaciji  tankovi sa mazutom su puni do vrha, a postoji i zaliha od 13.000 tona uglja koji može da posluži u slučaju potrebe. 
Od početka nove grejne sezone primenjivaće se i nove cene grejanja, koje je ranije usvojila Skupština grada Kragujevca. To je i prvo poskupljenje usluga “Energetike” doo od 2013. godine, koje je bilo neophodno zbog mnogostruko uvećane cene energenata.