Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

ISTORIJA ENERGETIKE

Kragujevac, perjanica duhovnog i industrijskog razvoja u Srbiji, nekadašnja prestonica i centralni grad, prvi je postavio i sistem daljinskog grejanja. Daleke 1884. godine, kada su posebnim sistemom zagrejane fabričke hale Topolivnice i Vojnotehničkog zavoda, nastao je prvi oblik daljinskog grejanja u Srbiji.

Pored grejanja Fabrike oružja, Kragujevac te godine dobija i sistem osvetljenja i agregat za proizvodnju jednosmerne struje, što je preteča razvoja čitavog energetskog sistema tadašnje Kneževine Srbije.

Proći će više od pola veka, dok ne počnu da se grade prve gradske toplane u novoj Jugoslaviji. Beograd i Novi Sad dobijaju daljinsko grejanje 1961. godine, dok u Kragujevcu Gradska toplana počinje da radi 1962. godine, u okviru preduzeća "Čistoća". Tada, nezavisno jedno od drugog, funkcionišu industrijski i gradski sistemi centralnog grejanja.

Vezivanje gradskog toplovoda na industrijske parne kotlove, tehnološki spaja gradsku i fabričku toplanu, 1978. godine, dok se fuzija ova dva preduzeća u jedno dogadja 1986. godine. "Zastava energetika" osim toplotne energije koju distribuira korisnicima u Kragujevcu, omogućava i funkcionisanje čitavog sistema bivših Zavoda "Crvena Zastava", a potom i Grupe "Zastava", jer fabrikama, osim grejanja, isporučuje sve energente i fluide neophodne za različite proizvodne procese koji se u njima odvijaju.

Restrukturiranjem Grupe "Zastava", "Energetika" postaje samostalni privredni subjekt, koji nastavlja da, bez većih problema i bez dana prekida, obavlja svoju osnovnu delatnost.


OSNOVNA DELATNOST

- potrebe grejnja grada
- potrebe tehnologije delova "Grupe Zastava"
- proces grejanja delova "Grupe Zastava"
- distribucija prirodnog gasa
- proizvodnja i distribucija demineralizovane i dekarbonizovane vode