Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Sistem za praćenje dimnih gasova potvrdio: NOVI KOTLOVI USPEŠNO RADE

23.12.2022

"Energetika“ doo nastavlja sa uspešnim poslovanjem sa novim, modernizovanim sistemom daljinskog grejanja distribucije toplotne energije preko kotlova na gas.

Ono šta smo najavljivali je, možda i najbitniji deo ovog projekta, čistiji vazduh, što potvrđuje sistem za permanentno praćenje emisije dimnih gasova koje Kragujevčani imaju od početka ove grejne sezone na novoj kotlarnici.

U pitanju je sistem u kome se može, u svakom trenutku, videti stepen emitovanja štetnih čestica pomoću koga ,,Energetika,, doo snabdeva korisnike toplotnom energijom sa Matične lokacije. Sistem ima pet kontrolnih sistema za praćenje stepena zastupljenosti štetnih čestica u toku rada kotlova na gas. Svaki kotao ima svoju kontrolnu stanicu, nešto poput malih labaratorija, u kojima se u 24/7 sati vrši analiza procene nivoa štetnih gasova. Sistemi su nezavisni za svaki od pet kotlova i tokom cele godine se meri stepen izduvnih gasova.

Emitovanje štetnih čestica je minimalno što potvrđuju i parametri na kontrolnoj stanici. U ranijem periodu, dok je kotlarnica na Matičnoj lokaciji radila na ugalj, nije postojao ovakav sistem praćenja emisije štetnih gasova.

U planu za sledeći period je i onlajn praćenje parametara emitovanja štetnih čestica. Očekujemo, uskoro, da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine uvesti zakonsku obavezu da ovakav parametar bude transparentan i dostupan svakome od nas.

Ovaj sistem, za razliku od kotlarnice na ugalj, nema nikakav loš uticaj na životnu sredinu u Kragujevcu, tako da je rešen višedecenijski problem u Kragujevcu i Kragujevčani udišu čistiji vazuh.

Savremena kotlarnica na gas koncipirana i projektovana po najsavremenijoj tehnologiji ,na obostrano zadovoljstvo, uspešno sprovodi projekat koji smo započeli i realizovali za nepunih godinu dana.