Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Dr Andreja Ilić, generalni direktor „Energetike“ u gostovanju na RTK: PONOSNI SMO ŠTO KRAGUJEVAC GREJEMO BEZ ZAGAĐENJA

16.12.2022

-Tokom ove godine Energetika je sprovela najveću investiciju od svog osnivanja, napravljena je potpuno nova kotlarnica na gas. Trenutno zagađenje je svedeno daleko ispod najstrožijih ekoloških parametara.  Emisija ugljenikovih oksida je smanjena za preko 70 odsto, sumpor i praškaste materije su potpuno eliminisani, a oksidi azota su daleko manji od ekološki dozvoljenih minimuma, rekao je  generalni direktor kragujevačke „Energetike“ dr Andreja Ilić, u gostovanju na radio televiziji Kragujevac u emisiji „Komunalni servis“.

On je istakao da u situaciji kada su globalni događaji jako uticali na  živote i poslovanje ljudi, radnici Energetike kao i svi Kragujevčani mogu da se ponose što je uspšno završen posao koji je započet.

-Nije bilo probijanja rokova, dodatnih radova i podizanja cene izgradnje nove kotlarnice. Ona sada radi, greje grad, i svih pet kotlova su dokazali svoju instalisanu snagu i energetsku efikasnost.Trenutno je u postupku završna primopredaja kotlarnice, i sada sledi da se vrlo brzo potpiše efektivnost druge tranše kredita i javna nabavka za izgradnju puta sa upotrebom pepela kao građevinskog materijala, tako da će građani dobiti novih 15 kilometara asfaltnog puta na upotrebu. Kada krene građevinska sezona počeće odvoženje pepela , izjavio je Ilić.

Nova kotlarnica je najmodernija te vste u regionu, i u postorojenje su ugrađeni elementi i oprema renomiranih svetskih proizvođača koji garantuju i pouzdanost i energetsku efikasnost, kvalitetno grejanje uz minimalan ekološki odraz. Inicijativa gradonačelnika i razumevanje u vrhu države su doveli do toga da Energetika po prvi put greje bez zagađenja i da se Kragujevac više ne nalazi na mapi ekološki nepovoljnih gradova.

Kako je naglasio direktor Energetike, „stari kotlovi su ostavljeni u potpuno ispravnom stanju i preko leta su remontovani, tako da je Energetika spremna da greje sa svim energentima“.

-Spremni smo i na  najgori scenario, a to je da gasa ne bude zbog svetske krize. Deponovali smo 13.000 tona uglja i 750 tona mazuta čija je isporuka u toku sve do pounjavanja svih kapaciteta. Učinili smo sve da  Kragujevac ne ostane bez grejanja u teškim vremenima kada je energetika u pitanju. Za sada sam siguran da gasa ima dovoljno, ali mi smo se obavezali na 20 plus minus dva stepena u grejanom prostoru i za to smo se obezbedili, kaže Andreja Ilić.

Od planova za 2023. godinu direktor Ilić je izdvojio „intenzivniji remont čitave distributivne mreže tokom leta“, kao i inovativni projekat sa Državnim Data centrom.

-Elektronska oprema Data centra generiše toplotu tokom svog rada, i tamo ćemo postaviti toplotnu pumpu odakle Energetika može da dobije pet megavata energije i da se poveže sa kotlarnicom u Kliničkom centru. Korist bi bila obostrana, jer bi tako Data centar trošio mnogo manje električne energije za hlađenje svoje opreme, zaključio je Ilić.