Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Veliki školski čas

21.10.2022

21. oktobar se ne prepričava kod Kragujevčana, 21. oktobar za Kragujevčane je Kragujevački oktobar, dan kada se sa tugom odlazi ka memorijalnom parku, u Šumarice i svako u svojoj bolnoj tišini odlazi na mesto gde je mučki tri dana ubijano oko 3000 civila 1941. godine,  dan u kome su profesori i đaci goloruki i golobradi stojički stali ispred cevi Vermahta.

 21. Oktobar je dan kada Kragujevčani šalju poruku mira celom svetu da se nikada nikome više ne desi ni delić onoga šta se desilo te 1941. godine jer ,,dosta su svetu jedne Šumarice,,.

,,Najduže traje iskopavanje jama, dok samo streljanje ide brzo (100 ljudi za 40 minuta). Moj utisak je da tokom streljanja nema emocionalnih problema. Oni se javljaju danima kasnije, kada se o tome razmišlja, uveče na miru, izvestio je poručnik Valter,, , piše nemačka istoričarka Mari-Žanin Čalić.

Kragujevački oktobar predstavlja masakr koji su nad civilnim stanovništvom Kragujevca i okolnih sela počinile okupacione snage Nemačke 19., 20. i 21. oktobra 1941. godine. U ovom zločinu stradalo je oko 3000 stanovnika od kojih je 300 učenika, a petnaestoro između 8 i  15 godina, odnosno 10% stanovništva Kragujevca i okoline tog doba. Dan koji je obeležio Kragujevačku prošlost, sadašnjost i budućnost koji priča priču nevinih ljudi, dečaka, devojčica satkanu od dečjih snova, nadanja, maštanja, vere u život i sveta kao mesto u kome za sve ima mesta, a za samo par trenutaka ih je delilo od krvave bajke u jednoj zemlji na Balkanu, kada su se pucnjevima pisale stranice istorije ovog prkosnog grada u kome i danas odzvanja ,, Pucajte, ja i danje držim čas,,.

Danas, 21. oktobra, memorialni park Šumarice posetili su i radnici ,,Energetike,, doo sa rukovodiocima i odali počast nevino nastradalim žrtvama.