Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Završen projekat modernizacije daljinskog grejanja u ,,Energetici,,

05.10.2022

Današnja poseta ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović zejedno sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i generalnim direktorom „Energetike,, doo  dr Andrejom Ilićem Matične lokacije ,,Energetika,, doo,  pokazuje veličinu projekta koju je ,,Energetika,, doo zajedno sa gradom Kragujevcom uspela da realizuje.

Ponosno smo danas stajali pored ministarke Irene Vujović i svim građanima Kragujevca, tek sad svesni onoga šta smo uspeli da realizujemo zajedno sa gradom Kragujevcom. „Energetika“ doo je projekat modernizacije daljinskog grejanja u Kragujevcu, vredan od oko 18 miliona evra, a finansiran iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, uspela da završi. Pored prve faze projekta, u kojoj su kotlovi na ugalj zamenjeni kotlovima na prirodni gas, realizovaće se  druga faza u okviru koje se planira saniranje pepelišta u krugu „Energetike,, doo.

Danas, u prisustvu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović i gradonačelnika Grada Kragujevca Nikole Dašića, obišli smo našu novu kotlarnicu koja će, od ove grejne sezone, grejati građane Kragujevca.  Prva faza projekta sistema modernizacije grejanja sistema daljinskog grejanja je uspešno završena.

Ovo nije iskorak, već skok u topliji, ekološki čistiji, lepši i zdraviji Kragujevac. Na ovaj način, ne samo da ćemo unaprediti životnu sredinu, nego ćemo građanima Kragujevca pružiti još kvalitetnije i bolje grejanje. Instalirano je pet novih kotlova na gas, završen je remont svih kotlarnica kao i rekonstrukcija delova distributivne mreže. Grejna sezona za 22 000 korisnika počinje 15. oktobra, a ukoliko vremenski uslovi to zahtevaju ,,Energetika,, je spremna da počne sa grejanjem odmah, rekao je Andreja Ilić,  direktor „Energetike“ doo.

Ostvaren je cilj, u predviđenom roku da se pređe na ekološki prihvatljiv energent i najsavremeniju tehnologiju, a samim tim obećano unapređenje kvaliteta života u Kragujevcu, od ove grejne sezone, će se osetiti. „Energetika“ doo greje više od 22 000 potrošača u Kragujevcu i realizacijom ovog projekta je uspostavljen održivi razvoj sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu balansiranjem tehnološkog, ekonomskog, socijalnog i faktora životne sredine. Modernizacijom kotlova se podrazumeva rešavanje višedecenijskog problema koji imaju Kragujevčani.

Pozitivni efekti ugradnje novih kotlova na gas će biti višestruki i dugoročni. Primenom nove, najsavremenije tehnologije u Evropi, koja će biti implementirana i promenom energetnata, grejanje će biti kvalitetnije sa manjim potencijalnim rizicima i minimalnim odrazom na životnu sredinu i, po rečima gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića,   zahvaljujući ovom projektu Kragujevac se posle šest decenija oslobađa jednog velikog zagađivača. Konačno smo novim generacijama omogućili da udišu zdrav vazduh i to je najvažnije. Ne samo da dozvoljavamo sledećim generacijama da udišu bolji i čistiji vazduh, već  i kao grad smo ponosni što smo naišli na podršku  cele države koja je prepoznala važnost ovog projekta, bez koje  bi bilo nemoguće realizovati celokupan projekat.

,,Danas je i moje neizmerno zadovoljstvo jer je ovo jedan od najvećih projekata kojim je rukovodilo Ministarstvo zaštite životne sredine koji je upravo  završen i počeo je sa radom. Zamenjeni su kotlovi u toplani Grada Kragujevca, čitava zgrada „Energetike,,  je sređena, sve je rađeno po svetskim standardima i sad smo imali priliku da obiđemo postrojenje kojim možemo da pariramo svakom Evropskom gradu. Realizacijom ovog projekta, što je najbitnije, obezbeđujemo Kragujevčanima kvalitetniji život,, , izjavila je ministarka Irena Vujović.

Modernizacija kotlova je samo prva faza projekta koji podrazumeva i rešavanje problema pepelišta, koje posebno opterećuje stanovnike u naseljima Pivara i Lekina bara. Uklanjanje preko 40 000 tona nagomilanog pepela, obuhvaćeno je drugom fazom projekta i planirano je početkom naredne godine. Za realizaciju druge faze projekta odvojeno je dodatnih 4 miliona evra.