Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Počeci realizacije projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije u "Energetici"

20.09.2022

Klimatske promene postaju sve snažnije, nanose štetu ukupnom razvoju privrede, stvaraju  ekološku neravnotežu i izazivaju neodrživ razvoj. Izbor zelenih investicija od strane kompanija je neophodan za ekonomije zelenog rasta uopšte, a posebno za strategiju zelenog rasta Srbije. Prepoznavanje ovoga problema ujedinilo je današnje učesnike sastanka na kome je jedan od 11 gradova Srbije i grad Kragujevac koji  započinje proces modernizacije sistema daljinskog grejanja i, od danas, korišćenje obnovljivih izvora energije.

U ime grada Kragujevca Memorandum o razumevanju sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike, prof. dr Zoranom Mihajlović, direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i Nj.E. Ursom Šmidom ambasadorom Švajcarske u Srbiji, potpisali su gradonačelnik  Kragujevca Nikola Dašić i direktor ,,Energetike“ Andreja Ilić.

Danas ne postoje važnija i skuplja reč od energije i energetske bezbednosti. Podaci kažu da se danas proizvodi 37 GWh toplotne energije iz obnovljivih izvora energije. Realizacijom planiranih projekata u 11 lokalnih samouprava, iz OIE ćemo proizvoditi 197 GWh toplotne energije, odnosno 3,5 puta više. Takođe, ovi projekti će rezultirati smanjenjem emisije ugljendioksida za oko 25.000 t godišnje. Svaka tona, svaki kilogram gasova i čestica manje znači kvalitetniji život , poručila je Zorana Mihajlović

Prisutnima se obratio i Mateo Kolanđeli regionalni direktor EBRD – a za zapadni Balkan koji je istakao da je u svetlu krize značaj projekta započetog pre godinu dana još veći. Ovo će biti primer kako da ubrzamo energetsku tranziciju, poboljšamo energetsku bezbednost i unapredimo kvalitet vazduha.

Prema rečima ambasadora Švajcarske u Srbiji Ursa Šmida, obe naše zemlje suočavaju se sa izazovima kada je reč o smanjenju emisija sa efektom staklene bašte i trudimo se da povećamo procenat OIE koje koristimo za proizvodnju energije. Projekat će pokazati kako sistem daljinskog grejanja u Srbiji može da funkcioniše korišćenjem OIE, stvarajući tako primer najbolje prakse i razvijajući tržište za zelene i inovativne tehnologije.

U Memorandumu je za Kragujevac planirano finansiranje dva projekta:  Korišćenje otpadne toplote iz Državnog data centra i Izgradnja kotla na biomasu na matičnoj lokaciji u Energetici.
Vrednost projekta je 40,5 miliona evra. EBRD, sa kojim se prvi put sarađuje na ovaj način, kreditira projekat sa 30 miliona evra, a švajcarska vlada i EU doniraju 7,5, odnosno tri miliona evra. U naredne četiri godine svi projekti će biti gotovi i omogućiće da i drugi gradovi koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne energije.